Ce tipuri de tratamente sunt disponibile pentru venele varicoase?

Venele varicoase sunt vene bolnave care sunt dilatate din cauza pierderii elasticității pereților lor. Acest lucru face ca vena să slăbească și să crească în diametru, ceea ce duce la deformare. Acest lucru duce la hipertensiune venoasă, care încetinește fluxul de sânge prin venele varicoase.

Deși venele varicoase apar în principal la nivelul picioarelor, ele pot apărea și în alte organe supuse acelorași mecanisme etiopatologice.

Tipuri de vene varicoase

Diferitele tipuri de varice pot varia de la varicele tronculare la varice și telangiectazii. Venele varicoase tronculare sunt cele mai mari și au un aspect de cordon, în timp ce venele de tip păianjen sau capilare sunt mai subțiri și de culoare violacee sau roșiatică, asemănătoare unei pânze de păianjen. Acestea sunt inestetice, dar de obicei nu vin cu simptome.

Alte tipuri de vene varicoase sunt venele reticulare sau venele feeder. Acestea sunt mai mari decât venele de păianjen, dar mai mici decât venele tronculare. Tratamentul venelor reticulare este foarte important, deoarece acestea sunt adesea venele care alimentează acele pânze supărătoare de vene de păianjen mai mici.

Diferite tratamente pentru venele varicoase

În prezent, există diferite proceduri pentru a trata venele varicoase:

Tratamentul chirurgical

Această procedură presupune îndepărtarea radicală a rețelei venoase superficiale bolnave prin îndepărtarea cât mai multor vene varicoase.
Mai multe studii arată o rată ridicată de recurență, ceea ce face ca aceasta să nu fie cea mai bună alternativă terapeutică.
Ea necesită anestezie, lasă cicatrici și nu este recomandată pacienților cu boli asociate.
De asemenea, necesită timp liber de la locul de muncă.

Microchirurgie

Constă în intervenții chirurgicale prin mini-incizii.
Pacientul se recuperează mai repede, dar necesită o perioadă de absență de la locul de muncă.
Se utilizează anestezie locală, evitându-se astfel necesitatea spitalizării pacientului.
Din punct de vedere estetic este, de asemenea, superioară chirurgiei clasice, deoarece inciziile sunt practic imperceptibile.

Scleroterapia lichidă

Acesta este un tratament eficient pentru venele de gradul I, cunoscute sub numele de „vene de păianjen”.
Se injectează în venă un medicament sclerotizant lichid cu anestezic local.
Dezavantajele includ posibila pigmentare post-tratament.

Scleroterapia cu spumă

Acesta este în prezent cel mai eficient tratament pentru a elimina definitiv venele varicoase.
Spuma sclerozantă este potrivită pentru tratarea tuturor tipurilor de vene varicoase, indiferent de mărimea și morfologia acestora.
Substanța injectată în venă nu se amestecă cu sângele, ci îl deplasează, mărindu-și astfel efectul și deteriorând endoteliul vasului bolnav, indiferent de mărimea acestuia.
Unul dintre avantajele majore este că permite rezolvarea problemei varicelor fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale sau de întreruperea vieții normale a pacientului.
Procedura se realizează în ambulatoriu, fără anestezie sau repaus.
Nu necesită timp liber de la locul de muncă, iar pacientul poate reveni imediat la viața normală.
Pacientul trebuie doar să poarte un bandaj elastic după fiecare ședință, ca mijloc de prevenire, ceea ce îi permite să își continue activitățile zilnice.

Laser

Problemele venelor varicoase pot fi tratate în zilele noastre cu laser superficial sau cu laser endovascular.
Acesta constă în mici explozii de lumină care vor face să dispară micile vene varicoase.
Laserul superficial pentru venele de tip păianjen are rezultate variabile și nu este recomandat pentru varicele mai mari, deoarece rezultatele nu sunt optime.
Nu toți pacienții pot opta pentru acest tratament.
Costul său este ridicat în comparație cu alte tehnici care garantează aceleași rezultate.

Crioscleroză

Acesta este un sistem de sclerozare a venelor varicoase cu ajutorul frigului, dar nu este indicat pentru toate tipurile de varice.
La VARIcentro dispunem de tratamentul cu spumă sclerozantă, cea mai eficientă procedură care elimină definitiv varicele, indiferent de mărimea și morfologia lor.

Centrele noastre medicale sunt specializate în tratamentul complet al patologiei venoase prin această nouă tehnică numită „spumă sclerozantă”, care permite abordarea problemei varicelor fără a fi nevoie de a merge în sala de operație sau de a întrerupe viața normală a pacientului. Aceasta se realizează în ambulatoriu, fără anestezie sau repaus și fără întrerupere a programului de lucru.